Kernwoorden: Carl Gustav Jung, literatuur
Het boek Revelations van Elaine Pagels, dat in de literatuurlijst van WJWZ voorkomt, is vertaald in het Nederlands als Het vreemdste Bijbelboek (Ten Have, 2012, 198pp.). Ik neem een recensie over die op bol.com staat:
“Het laatste boek van het Nieuwe Testament, de Openbaring van Johannes, is altijd controversieel geweest. Men heeft er zelfs over getwijfeld om het in de Bijbel op te nemen. De auteur (professor in Princeton) laat in dit boek zien waarom, en wel door Openbaring in haar oorspronkelijke historische en politieke context terug te plaatsen. Het blijkt om verzetsliteratuur te gaan. De Joodse ziener Johannes schreef een vernietigende aanval op het Romeinse rijk, maar maskeerde wat hij eigenlijk bedoelde. Reeds spoedig na het ontstaan kreeg het boek een andere functie: het werd nu gebruikt om ketters mee te bestrijden. Ook in de verdere geschiedenis heeft de Openbaring van Johannes een dubbele functie behouden: machthebbers gebruikten het om andersdenkenden te verguizen, maar onderdrukten diende het tot troost en hoop op een betere wereld. Ingewikkelde materie wordt door de auteur helder uiteengezet, nieuwe inzichten worden aangedragen en de werkelijke betekenis van dit Bijbelboek komt goed naar voren. Uitgebreid notenapparaat, literatuurlijst en index.
Prof. dr. K.A.D. Smelik”
Ook werd dit boek besproken in NRC Handelsblad 14 september 2012 door Hendrik Spiering (artikel ‘Jezus danst er vrolijk op los’), samen met een boek van Paula Fredriksen,  Sin. The Early History of an Idea (Princeton University Press, 208 blz.) dat onder meer laat zien hoe de kerkvader Origenes al vroeg veronderstelde dat iedere zondaar gered zou worden, en hoe Jezus in sommige groepen vereerd werd met behulp van dansen. Spiering haalt Lady Gaga erbij om te tonen hoe deze oude getuigenissen weer tot leven komen in onze tijd.
Boudewijn Koole