BK-Books.eu » Besprekingen » In ongenade

Bespreking van...

J.M. Coetzee, In ongenade, Vertaald door Joop van Helmond en Frans van der Wiel, Amsterdam (Ambo) 2000-negende druk, 189 pp.

Ook deze roman van Coetzee pakte mij onmiddellijk. Hij is zo mooi geschreven dat je hem af en toe weglegt om er meer en langer van te kunnen genieten. Een van de meest aansprekende thema’s naast dat van een ouder wordende vader en diens relatie met zijn dochter in een multiraciaal Zuid-Afrika (om met dit bijvoeglijke naamwoord de snijdende onderhuidse en bovenhuidse spanning eufemistisch te weer te geven) is het streven om eerlijk met jezelf en anderen om te gaan, het zoeken naar leefbare waarheid.
Zeer aanbevolen.

Gepubliceerd door

Boudewijn K. ⃝

--- Deze site bevat overblijfselen van afgesloten publieke activiteiten. --- In 1947 werd ik geboren in Sint Laurens op Walcheren. Ik woonde en werkte verder in Middelburg, Goes en plaatsen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. --- Mijn oudste persoonlijke vermelding in het telefoonboek was "(Onder)zoeker van de wegen van het hart"; op dit moment zou ik schrijven: "van de verbondenheid - zonder en met woorden - van alle verschijnselen inclusief u en mij". --- Omdat die kwalificatie nogal een aanmatiging is (ik ben immers minstens even verbonden met alles als "apart deel" van alles), verkies ik als aanduiding "Boudewijn Koole - aspirant". Want zolang het einde van "mij" niet in zicht is, kan "ik" moeilijk beweren dat mijn ervaring anders dan als een streven op te vatten is. Dat streven is: laat mij spreekbuis zijn of kanaal waardoor bewustzijn zich ontplooit en verwerkelijkt. Het allerwonderlijkste: met u/ jou die dit nu leest, met u/ jou ben ik nu ook verbonden! En wij samen weer met ...