BK-Books.eu » Besprekingen » De stille kracht

Bespreking van...

Louis Couperus, De stille kracht, Amsterdam/Antwerpen (Uitgeverij L.J. Veen) 1994 (=Volledige Werken Louis Couperus 17), met Verantwoording, 270 pp.

Eindelijk deze klassieke roman gelezen. De taal is soms als een zalf op de tong, erg mooi. Het verhaal heeft een boeiende en spannende opzet, met boeiende karakters en afloop. Toch intrigeert de roman me meer om de tekening van de verhoudingen in toenmalig Nederlands Indië, en vanwege de tijdgeest die Couperus erin verwerkt (het onbewuste in opkomst), dan vanwege zijn gebruik van de stille kracht als iets specifieks oosters of Indonesisch. Zowel in spiritueel opzicht als in oosterse zaken ben ik al veel meer interessante zaken tegengekomen, waarnaast de stille kracht van deze roman mij betrekkelijk bleek voorkomt. Toch een mooi boek, ook vanwege de rol van de beschrijving van natuur en klimaat. Maar ik word denk ik geen Couperus-liefhebber meer, hoewel ik benieuwd ben naar ‘De berg van licht’ en andere romans over verre landen en intrigerende ‘spirituele’ thema’s. Wel een heel begaafde man, die Couperus. Wat een beheersing van de achtergronden, van de couleur locale en van de compositie en de taal!

Gepubliceerd door

Boudewijn K. ⃝

--- In 1947 werd ik geboren in Sint Laurens als zoon van Suzan Huibregtse en Leen Koole (mijn zus en broers zijn Jopie, Wibo en † Rien). In 1969 trouwden Nel Knip en ik met elkaar en vormden een gezin waarin Heleen (moeder van Valerie en Michelle) en Hermen (getrouwd met Hanneke; samen vader en moeder van Manou en Tristan) werden geboren. Na Amsterdam woonden wij in Tiel en Driebergen. --- Vanaf 1965 studeerde ik in Amsterdam theologie (was student-assistent bij † prof. Harry Kuitert, VU) en filosofie (hoofdvak metafysica bij prof. Otto Duintjer, UvA; mijn afstudeeronderwerp was de eenheid van de tegenstellingen in de westerse dialectiek speciaal bij Marx en zijn voorlopers). --- Onder leiding van † prof. Gilles Quispel (UvUtr) promoveerde ik op de visie op de ‘eenheid van man en vrouw’ in het christendom (bij onder meer Jacob Böhme). Ik schreef een aantal boeken (zie in kolom links). --- Terugkerende thema's vormden de relatie tussen taal, denken en werkelijkheid (filosofisch onder meer bij Wittgenstein, Boehme en het oosterse non-dualisme) en de directe verbanden hiervan met de visies op de man-vrouw-verhouding en alle andere dualiteiten of liever non-dualiteiten via het concept van de eenheid van tegenstellingen in West en Oost, met andere woorden een universeel thema dat ik deels al eerder had ontmoet als onderwerp van mijn doctoraalscriptie. --- Mijn recente publicaties betreffen de vertaling met commentaar van Jacob Böhmes "Theoscopia" (verlichting; het zien als God), 2019, en de nieuwe inleiding in het denken van Jacob Böhme "Eenvoud en diepgang in en voorbij alle tegenstellingen", 2020. --- Tegelijk is mijn aandacht verschoven ofwel uitgebreid van het hanteren én begrijpen van woorden naar subtiele andere 'tekens' en hun be-teken-is. Of liever naar hoe wij inclusief onze wereld(en) - vice versa - 'ons' vormen en ont-vormen (opkomen, blinken en verzinken) en daarbij tegelijk zowel geheel als tegengestelden zijn, zowel verschillen tonen als de eenheid of eenheden die het zien en vergelijken van 'alles' inclusief onszelf mogelijk maken. Of met de moderne term: wat 'inclusiviteit' en 'inclusief zijn' in [kunnen] houden.