BK-Books.eu » Besprekingen » De reis van Katharina Horowitz

Bespreking van...

Arnošt Lustig, De reis van Katharina Horowitz, Amsterdam (Wereldbibliotheek) 1994, [Vertaald uit het Tsjechisch door Mieke Lindenburg], 154 pp.

Het verhaal van een twintigtal zeer rijke Amerikaanse joden, opgepakt in Europa in de Tweede Wereldoorlog, die op transport gesteld worden en te horen krijgen – een leugen – dat ze zullen worden uitgewisseld voor krijgsgevangen Duitse officieren. Zij kunnen de illusie volhouden dat zij niet op weg zijn naar een concentratiekamp. De Duitsers houden hun leugen vol en spelen een gruwelijk spel met hen. Hun worden steeds meer concessies afgedwongen (ondertekende schuldbewijzen), de trein nadert het kamp, gaat toch weer weg, komt weer terug … tot de illusies over zijn. Doordat wij lezers weten wat de kampen inhouden, is de beklemming erg groot. Dat blijken ook de illusies van de beschreven hoofdpersonen. Daar doorheen speelt het verhaal van Katharina Horowitz die ’toevallig’ bij de groep verzeild is geraakt. Zo is een indrukwekkende roman ontstaan.

Gepubliceerd door

Boudewijn K. ⃝

--- Deze site bevat overblijfselen van afgesloten publieke activiteiten. --- In 1947 werd ik geboren in Sint Laurens op Walcheren. Ik woonde en werkte verder in Middelburg, Goes en plaatsen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. --- Mijn oudste persoonlijke vermelding in het telefoonboek was "(Onder)zoeker van de wegen van het hart"; op dit moment zou ik schrijven: "van de verbondenheid - zonder en met woorden - van alle verschijnselen inclusief u en mij". --- Omdat die kwalificatie nogal een aanmatiging is (ik ben immers minstens even verbonden met alles als "apart deel" van alles), verkies ik als aanduiding "Boudewijn Koole - aspirant". Want zolang het einde van "mij" niet in zicht is, kan "ik" moeilijk beweren dat mijn ervaring anders dan als een streven op te vatten is. Dat streven is: laat mij spreekbuis zijn of kanaal waardoor bewustzijn zich ontplooit en verwerkelijkt. Het allerwonderlijkste: met u/ jou die dit nu leest, met u/ jou ben ik nu ook verbonden! En wij samen weer met ...