Ieder die interesse heeft voor de vraag hoe je je als individu staande houdt in jouw wereld, of voor spirituele ontwikkeling in het algemeen (zoals in het Westen bijvoorbeeld bij Eckhart en Boehme; zie hiervoor ook elders op mijn site, via het menu en de zoekmogelijkheid in de kolom links), en wil weten hoe dat in het Oosten – speciaal in China – beleefd wordt, kan ik het prachtige boekje* van Guus Swuste aanraden waarin hij buitengewoon kort en helder vertaling, commentaar en achtergronden schetst van een van de oudste daoïstische teksten, de NEI YE(“Innerlijke ontwikkeling”), een voorloper van de Daodejing van Lao Zi.
Zowel uit zijn voorwoord als uit zijn commentaar (en uiteraard uit de tekst) komt een rijpe geest naar voren waarvan veel te leren valt. Hoewel ik geen specialist ben op dit gebied van het Oosten, treft mij dat Swuste in zijn vertaling en commentaar doordringt tot wat ook ik als kern ervaar. Swuste pretendeert zich niet als wetenschapper (maar citeert Chinese karakters en pittige teksten in de literatuurlijst achterin die hij dus bestudeerd heeft), maar zijn toelichting en zijn vergelijkingen maken inhoudelijk een uiterst sterke indruk ook al omdat hij zich op goede bronnen baseert en nog veel belangrijker, een waardevol innerlijk kompas gebruikt. Hier heeft u een tekst in handen die goud waard is, en dat is door Wuste herkend – dubbel goud dus. Speciaal de toelichting van deze oude tekst met behulp van citaten uit geschriften van Lao Zi en Zhuang Zi, evenals boeiende historische vergelijkingen, bieden treffende illustraties en voor wie het wil: levenslessen. Want deze ‘individuele ontwikkeling’ is niet alleen geestelijk, zij is ook buitengewoon praktisch. Met alle vragen die daar aan vast zitten, zoals de verhouding tussen individu en sociale omgeving, en de ideologie daarvan in West en Oost – vragen die Swuste niet allemaal expliciet behandeld maar die toch duidelijk meespelen en de revue passeren.
Dat wij in het Westen onze eigen ‘gelatenheid’ (of zullen we zeggen “open individualiteit”?) vaak verloren waren en zijn, is tragisch. Dat wij er op deze wijze weer aan herinnerd worden, is een feest. Dat deze oude Chinese tekst laat zien hoe belangrijk en praktisch deze levenshouding is, is een cadeau. Neem en lees en wordt wijs – dat houdt uiteraard wel in dat ons bestaan inclusief zijn bloei en vergaan aanvaard wordt. Een uiterst kernachtige en inhoudsrijke tekst van totaal maar 116 pagina’s!
Dank, Guus Swuste!
* Nei Ye: Het ontluiken van de Chinese individualiteit, Vertaald en ingeleid door Guus Swuste, Uitgeverij TIEM (Prominent-reeks) 2014, 116 pp.
P.S. Enkele interne verwijzingen zijn niet gepagineerd, dat zou in een volgende druk verbeterd kunnen worden.
BK-Books.eu » Berichten » Guus Swuste schrijft helder over het daoïstische ideaal van de mens